۱۳۹۵ مرداد ۱۳, چهارشنبه

گنبد سلطانیه بزرگترین گنبد آجری جهان

گنبد سلطانیه بزرگترین گنبد آجری جهان

گنبد سلطانیه مقبرهٔ اُلجایتو است که در ۱۳۰۲ تا ۱۳۱۲ میلادی در شهر سلطانیه (پایتخت ایلخانیان) ساخته شد و از آثار مهم معماری ایرانی و اسلامی از شیوه معماری آذری به شمار می‌رود. گنبد سلطانیه در فهرست آثار میراث جهانی به ثبت رسیده‌است.

گنبد دارای ارتفاع ۴۸٫۵ و قطر دهانه ۲۵٫۵ می‌باشد که در سال ۷۰۳ (ه. ق) به دستور الجایتو (سلطان محمد خدابنده) جهت انتقال جسد علی ابن ابیطالب امام اول شیعیان از نجف به سلطانیه ساخته شد.[نیازمند منبع] این بنا در مدت ۱۰ سال توسط ۳۰۰۰ نفر کارگر ساخته شد.
تزیینات و نحوهٔ ساخت این مقبره در واقع نقطهٔ عطفی در معماری آن دوران بوده به این شکل که سبکی جدید را در معماری به‌وجود آورده که از معماری سلجوقی منفک شده‌است.
این بنا شامل ۸ ایوان و ۸ مناره است که گفته می‌شود از ۸ در بهشت (ابواب البر یا درهای نیکی) الگو گرفته است. شامل دو دوره تزئینات می‌باشد دور اول تزئینات آجر وکاشی بوده است که به واسطه آجر و کاشی آیاتی از قرآن کریم کتاب آسمانی مسلمانان و ذکر نام خداوند و اسامی پیامبر اسلام و امام اول شیعیان و نام پادشاه نوشته شده است اما بعد از مدتی به دلیلی نامعلوم پادشاه (سلطان محمد خدابنده) دستور پوشانیدن تزئینات کاشی با اندود گچ را می‌دهد که مانند تزئینات کاشی به واسطه نقاشی روی گچ آیاتی از قرآن کریم کتاب آسمانی مسلمانان و ذکر نام خداوند و اسامی پیامبر اسلام و امام اول شیعیان و نام پادشاه نوشته شده است.
گنبد سلطانیه شامل سه بخش اصلی ورودی، تربت‌خانه و سردابه‌است.
پادشاه الجایتو پس از نومید شدن از انتقال جسد علی، از خاک نجف و کربلا به سلطانیه انتقال داد و در ساخت قسمتی از گنبد استفاده کرد که به تربتخانه مشهور است. پادشاه وصیت کرده بود که در سردابه دفن شود. الجایتو ۲ سال بعد از اتمام ساخت گنبد در سن ۳۴ سالگی بر اثر بیماری درگذشت
سردابه محل دفن پادشاه است اما عده‌ای از مورخان اینگونه نوشته‌اند که پادشاه در محلی غیر از سردابه دفن شده است.
گفته می‌شود در ساخت گنبد بزرگ شهر فلورانس از این گنبد الگوبرداری شده‌است. بنای این گنبد که بعد از گنبدهای سانتاماریا دلفیوره و ایاصوفیه سومین گنبد بزرگ دنیاست



--

Mani
google plus : manidigit
instagram : manihajali
: nimaormani
Yahoo ID:
nimaormani
: nimaormani
: +989399500926
: +989354772964
---------------------

آرتیکولاتور Articulatorطراحی سایت
   ManiCO.ir       Irwhost.com

آبشار گزو

آبشار گزو در فاصله‌ي 15 كيلومتري «زيراب» سوادكوه قرار دارد ؛ نزدیک پل سفيد-شيرگاه درمنطقه‌ي جنگلي و سر سبز و زيباي لفور مازندران واقع است. اين آبشار با ارتفاع مجموع 48 متر متشکل از دو آبشار است که ارتفاع اولین آبشار در حدود 5 متر و آبشار دوم در حدود 43 متر است.


برای دستیابی و بازدید از این منطقه بکر دو راه ارتباطی وجود دارد یک راه از مسیرمنطقه لفور و جاده کارسنگ است که با طی 30کیلومتر جاده خاکی و جنگلی به این منطقه بکر دست می یابید وراه دیگر مسیر جمشید آباد در 5 کیلومتری زیرآب می باشد که در نهایت به همان مسیر لفور و کارسنگ ملحق می شود و به منطقه مذکور می رسد طی این مسافت در حدود 2.5 تا 3 ساعت (بستگی به وسیله نقلیه) زمان می برد پس از طی این مسیر به امامزاده ای به همین نام می رسید و از آنجا مسیری پاکوب با شیبی نسبتا تند تا زیر آبشار قرار دارد که پس از حدود 30دقیقه به آن می رسید.